Składniki – porcja dla czterech osób:
- 1 litr bulionu,
- 400 gram pieczarek,
- 400 gram ziemniaków,
- cebula,
- 1 łyżka masła,
- 200 gram śmietany %,
- sól, pieprz do smaku.
Krok 1
Obieramy ziemniaki, cebulę i pieczarki, następnie płuczemy zimną wodą. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki.
Krok 2
W bulionie gotujemy ziemniaki.
Krok 3
Na maśle podsmażamy pieczarki i cebulę na złoty kolor, następnie dodajemy je do bulionu.
Krok 4
Odlewamy szklankę bulionu wraz z ziemniakami do osobnego naczynia i całość blenujemy na jednolitą masę. Następnie rozrabiamy w niej śmietanę i całość dodajemy do zupy.
Krok 5
Doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
Smacznego 😉
Pyszna zupka, ja mam w domu pieczarki i też chciałam zrobić z nich zupę 🙂