Zupa pieczarkowa

      1 komentarz do Zupa pieczarkowa

Składniki – porcja dla czterech osób:

dsc_0443

  • 1 litr bulionu,
  • 400 gram pieczarek,
  • 400 gram ziemniaków,
  •  cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 200 gram śmietany %,
  • sól, pieprz do smaku.

Krok 1

dsc_0444

Obieramy ziemniaki, cebulę i pieczarki, następnie płuczemy zimną wodą. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki.

Krok 2

dsc_0448

W bulionie gotujemy ziemniaki.

Krok 3

dsc_0451

Na maśle podsmażamy pieczarki i cebulę na złoty kolor, następnie dodajemy je do bulionu.

Krok 4

dsc_0452

Odlewamy szklankę bulionu wraz z ziemniakami do osobnego naczynia i całość blenujemy na jednolitą masę. Następnie rozrabiamy w niej śmietanę i całość dodajemy do zupy.

Krok 5

dsc_0453

Doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.

Smacznego 😉

dsc_0454

One thought on “Zupa pieczarkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *