Zielone szparagi

      3 komentarze do Zielone szparagi


Jak wybierać szparagi?

DSC_7225

Kupując szparagi musimy zwrócić szczególną uwagę, aby główki szparagów były ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne. Szparagi powinny być też jędrne i sprężyste. Świeże szparagi poznamy po tym, że po ściśnięciu końcówki wypływa z nich sok. Pocierając 2 szparagi o siebie, powinny wydawać charakterystyczny dźwięk skrzypienia.

Jak przechowywać szparagi?

Świeże szparagi owijamy w wilgotną ściereczkę i chowamy do lodówki. Tak zabezpieczone szparagi możemy przechowywać do 3 dni. Najlepiej jednak przygotowywać szparagi w dniu zakupu.

Przygotowanie szparagów.

DSC_7170

Szparagi należy najpierw umyć i osuszyć. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć tylko zdrewniałe końcówki.  Najlepiej jest obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu.

Gotowanie szparagów.

DSC_7143

Szparagi powinno się gotować na stojąco, tak by nie zanurzać główki szparaga, która jest delikatna i wystarczy jej sama para z gotującej się wody. Ja zazwyczaj gotuję je na leżąco i wyciągam chwilę wcześniej z wody. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Można dodać również trochę masła. Gdy gotujemy szparagi na stojąco, najlepiej jest dodatkowo związać je luźno nitką, aby stały pionowo i równo się gotowały. Szparagi gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu, jeśli gotujemy szparagi na leżąco, to nie musimy przykrywać garnka. Czas gotowania zielonych szparagów to ok. 10 minut, w zależności od ich grubości. Najlepiej jest sprawdzić ich miękkość widelcem. Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ważne, aby ich nie przegotować.

Odgrzewanie szparagów.

Szparagi można odgrzewać na parze, w garnku z gorącą wodą z dodatkiem łyżeczki masła lub podsmażyć na patelni.

Mrożenie szparagów.

Szparagi mrozimy bez blanszowania, umyte, osuszone i z odciętą końcówką. Chcąc przygotować zamrożone szparagi, należy wrzucić je na gotującą się wodę, bez uprzedniego rozmrażania.

Zastosowanie szparagów.

DSC_7150

Szparagi można przygotować na wiele sposobów: gotowane w wodzie, pieczone w folii aluminiowej lub worku do pieczenia oraz na parze.  Mogą być serwowane same lub zapiekane z dodatkami. Mogą być przygotowane w formie zup i kremów lub stanowić dodatek do sałatek, tart, pizz etc.

Przykładowe przepisy:

1. Szparagi z szynką w cieście francuskim

DSC_7161

2. Tarta ze szparagami

DSC_7185


3. Krem z zielonych szparagów

DSC_7235

 

3 thoughts on “Zielone szparagi

  1. Pingback: Szparagi z szynką w cieście francuskim | Jilian Prażynka

  2. Pingback: Tarta ze szparagami | Jilian Prażynka

  3. Pingback: Krem z zielonych szparagów | Jilian Prażynka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *