Zielone pesto z bazylii

      Brak komentarzy do Zielone pesto z bazylii

Składniki – porcja dla dwóch osób:

DSC_9943

  • 1,5 szklanki świeżych liści bazylii,
  • 1/4 szklanki startego sera parmigiano reggiano,
  • 2 – 3  ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki orzechów (do wyboru: piniowych, nerkowca, włoskich lub migdałów blanszowanych),
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Krok 1

DSC_9944

Liście świeżej bazylii przekładamy do wysokiego naczynia, w którym będziemy miksować wszystkie składniki.

Krok 2

DSC_9945

Dodajemy starty ser, czosnek,orzechy, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Za pomocą blendera wszystko razem miksujemy. Jeśli pesto będzie bardzo gęste można dodać więcej oliwy.

Smacznego 😉

DSC_9949

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *