Truskawki w żelu

      Brak komentarzy do Truskawki w żelu

Składniki – porcja na 2,4 l :

DSC_7556

  • 2 kg truskawek,
  • 1 kg cukru żelującego 1:1,
  • sok z wyciśniętej cytryny,
  • 4 łyżki cukru.

Krok 1

DSC_7557

Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na połówki (mniejsze truskawki zostawiamy w całości). Układamy je w garnku, zasypujemy zwykłym cukrem oraz dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.

Krok 2

DSC_7559

Do truskawek dodajemy cukier żelujący, całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Krok 3

DSC_7561

Truskawki przekładamy do czystych słoików, bardzo dokładnie wycieramy brzegi (gwinty) słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.

DSC_7603

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *