Tarta ze szparagami

      2 komentarze do Tarta ze szparagami

Składniki – porcja dla dwóch osób

Ciasto kruche:

DSC_7156

  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Nadzienie:

DSC_7157

  • 250 g śmietany 18%,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz
  • 300 g zielonych szparagów,
  • 1 cały pomidor,
  • 1 mała papryka czerwona.

Krok 1

DSC_7166

Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtkami, rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Zagniatamy ciasto (jeżeli składniki są za suche dodajemy trochę gorącej wody) i następnie rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ją przygotowanym ciastem kruchym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).

Krok2

DSC_7170

Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Gotujemy w posolonej wodzie przez 8 – 10 minut. Osuszamy. Czytaj więcej o szparagach.

Krok 4

DSC_7172

Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach tarki jarzynowej. Do miski wkładamy śmietanę, wbijamy jajka, dodajemy startą mozzarellę, mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Energicznie mieszamy całość za pomocą łyżki aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 5

DSC_7175

Paprykę kroimy w paski. Pomidor w pół – plastry.

Krok 6

DSC_7177

Nadzienie przelewamy do formy z ciastem, układamy w dowolny sposób szparagi, pokrojoną paprykę czerwoną oraz pomidor na wierzchu.

Krok 7

DSC_7180

Pieczemy w temperaturze 180°C przez 20-25 minut (termoobieg)

Smacznego 🙂

DSC_7185

2 thoughts on “Tarta ze szparagami

  1. Pingback: Zielone szparagi | Jilian Prażynka

  2. Pingback: Wszystko co powinieneś wiedzieć o zielonych szparagach - DomPelenPomyslow.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *