Składniki – porcja na formę o średnicy 26 cm:
- 300 gram kruchych ciastek,
- 150 gram masła,
- 400 ml mleka kokosowego,
- 200 gram białej czekolady,
- 170 gram wiórków kokosowych +1 łyżka do ozdoby,
- 100 gram gorzkiej czekolady,
- 100 gram mlecznej czekolady,
- 80 ml śmietanki 30%,
Krok 1
Roztapiamy masło. Ciasteczka drobno rozkruszamy za pomocą blendera, dodajemy do nich roztopione masło i całość mieszamy. Powstałą masą wykładamy formę i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
Mleko kokosowe gotujemy wraz z wiórkami. Od momentu zagotowania przez około 3 minuty. Następnie dodajemy białą czekoladę i ciągle mieszając gotujemy aż całkowicie się rozpuści. Masę wylewamy na spód z ciasteczek i odstawiamy do lodówki.
Krok 3
Podgrzewamy śmietankę, następnie dodajemy mleczną i gorzką czekoladę i gotujemy, aż do rozpuszczenia. Czekoladę wylewamy na masę kokosową, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego 😉