Pełnoziarniste tagliatelle ze szpinakiem

Składniki – porcja dla dwóch osób:

1-DSC_6593
  • 220 gram mrożonego szpinaku
  • 220 gram jogurtu greckiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 gram sera feta
  • dla jednej osoby 2 gniazdka pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

 

Krok 1

09-DSC_6597

Na rozgrzany olej wrzucamy szpinak i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut mieszając od czasu do czasu.

 

Krok 2

10-DSC_6598

Gdy szpinak się rozmrozi solimy i smażymy bez pokrywki, aż odparuje cała woda.

 

Krok 3

18-DSC_6606

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.

 

Krok 4

16-DSC_6604

Do jogurtu greckiego dodajemy 2-3 łyżki szpinaku i dokładnie mieszamy, w ten sposób nie zważy nam się jogurt. Na minimalnym ogniu jogurt wlewamy na patelnię. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i zdejmujemy z ognia. Nie doprowadzamy do zagotowania, bo zważy nam się jogurt i cały obiad możemy wyrzucić do kosza.

 

Krok 5

21-DSC_6609

Układamy makaron na talerzu, nakładamy sos i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec posypujemy danie serem feta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *