Składniki – porcja dla dwóch osób:
- 220 gram mrożonego szpinaku
- 220 gram jogurtu greckiego
- 3-4 ząbki czosnku
- 100 gram sera feta
- dla jednej osoby 2 gniazdka pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
- łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Krok 1
Na rozgrzany olej wrzucamy szpinak i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Krok 2
Gdy szpinak się rozmrozi solimy i smażymy bez pokrywki, aż odparuje cała woda.
Krok 3
Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.
Krok 4
Do jogurtu greckiego dodajemy 2-3 łyżki szpinaku i dokładnie mieszamy, w ten sposób nie zważy nam się jogurt. Na minimalnym ogniu jogurt wlewamy na patelnię. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i zdejmujemy z ognia. Nie doprowadzamy do zagotowania, bo zważy nam się jogurt i cały obiad możemy wyrzucić do kosza.
Krok 5
Układamy makaron na talerzu, nakładamy sos i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec posypujemy danie serem feta.