Schab z ziołami pieczony w niskiej temperaturze

Składniki – porcja na 1 kg mięsa:

dsc_0456

  • 1 kg schabu w kawałku bez kości,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka białego pieprzu,
  • 3 – 4 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia.

Krok 1

dsc_0457

Czosnek siekamy, łączymy zioła z pieprzem.

Krok 2

dsc_0458

Nacieramy mięso z każdej strony przyprawami i pokrojonym czosnkiem. Odstawiamy mięso na minimum godzinę (lub najlepiej na całą noc) do lodówki.

Krok 3

dsc_0474

Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z każdej strony.

Krok 4

dsc_0476

Przekładamy mięso do formy do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni (góra, dół) i pieczemy przez 2,5 do 3 godzin.

Smacznego 😉

dsc_047825

6 thoughts on “Schab z ziołami pieczony w niskiej temperaturze

  1. Asiek

    Witam dla mojego piekarnika było za mało 2,5h więc dziś probuję przytrzymać do 3h. Smak jest mega tylko przy 2,5h w środku wydawał się mało kruchy i czuć było włókna 🙂 Pozdrawiam i super przepis!

    Reply
  2. Kuchniabellissima

    Tez miałam okazję zrobić schab z Twojego przepisu 😊 Bardzo smaczny i aromatyczny! U mnie również piekł się 3 godziny, ale to pewnie kwestia piekarnika 😉 Pozdrawiam!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *