Składniki – porcja dla dwóch osób:
- 4 plastry schabu,
- 1 cebula,
- 2 szklanki bulionu,
- 3 marchewki,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka mąki,
- 1/4 szklanki zimnej wody,
- przyprawy: lubczyk, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, sól, pieprz.
Krok 1
Cebulę kroimy w pół talarki, marchew kroimy w plastry.
Krok 2
Na patelni podsmażamy cebulę, następnie dodajemy marchew i smażymy jeszcze przez około 5 minut.
Krok 3
Mięso rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką.
Krok 4
Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Na patelni obsmażamy mięso.
Krok 5
Mięso przekładamy do garnka, dolewamy wody tak by całe mięso było zanurzone. Doprawiamy zielem anielskim, liściem laurowym i dusimy około 50 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy sos lubczykiem, majerankiem oraz solą i pieprzem.
Krok 6
Wyciągamy schab z sosu. Dokładnie mieszamy mąkę z zimną wodą i dodajemy ją do sosu, całość mieszamy.
Smacznego 😉
Pyszne i proste danie, mniam 🙂