Schab w sosie własnym

      1 komentarz do Schab w sosie własnym

Składniki – porcja dla dwóch osób:

DSC_9688

  • 4 plastry schabu,
  • 1 cebula,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 3 marchewki,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/4 szklanki zimnej wody,
  • przyprawy: lubczyk, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, sól, pieprz.

Krok 1

DSC_9690

Cebulę kroimy w pół talarki, marchew kroimy w plastry.

Krok 2

DSC_9694

Na patelni podsmażamy cebulę, następnie dodajemy marchew i smażymy jeszcze przez około 5 minut.

Krok 3

DSC_9691

Mięso rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką.

Krok 4

DSC_9695

Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Na patelni obsmażamy mięso.

Krok 5

DSC_9696

Mięso przekładamy do garnka, dolewamy wody tak by całe mięso było zanurzone. Doprawiamy zielem anielskim, liściem laurowym i dusimy około 50 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy sos lubczykiem, majerankiem oraz solą i pieprzem.

Krok 6

DSC_9697

Wyciągamy schab z sosu. Dokładnie mieszamy mąkę z zimną wodą i dodajemy ją do sosu, całość  mieszamy.

Smacznego 😉

 

One thought on “Schab w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *