Pomarańczowy mazurek

      Brak komentarzy do Pomarańczowy mazurek

Składniki – porcja na formę o średnicy 26 cm:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 50 gram masła,
  • 1 jajko.

Glazura:

  • 60 gram masła,
  • 1/4  szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 1 galaretka pomarańczowa.

Dekoracje:

  • rodzynki,
  • orzechy ziemne niesolone,
  • płatki migdałów,
  • gorzka czekolada.

Krok 1

Mąkę łączymy z cukrem, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i jajko. Całość zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie chłodzimy około 30 minut.

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 1/2  cm i przekładamy do formy. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra, dół) przez około 15 minut.

Krok 3

W garnku roztapiamy masło, następnie dodajemy do niego cukier i całość zagotowujemy.

Krok 4

Do gotującej się masy dodajemy sypką galaretkę i śmietanę. Gotujemy całość przez 2 minuty, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 5

Zimną glazurą wylewamy na upieczony i wystudzony spód mazurka. Dekorujemy według upodobań. Odstawiamy do lodówki, aby glazura dobrze zastygła.

Smacznego 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *