Składniki – porcja na formę o średnicy 26 cm:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/4 szklanki cukru,
- 50 gram masła,
- 1 jajko.
Glazura:
- 60 gram masła,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki śmietany 18%,
- 1 galaretka pomarańczowa.
Dekoracje:
- rodzynki,
- orzechy ziemne niesolone,
- płatki migdałów,
- gorzka czekolada.
Krok 1
Mąkę łączymy z cukrem, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i jajko. Całość zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie chłodzimy około 30 minut.
Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 1/2 cm i przekładamy do formy. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra, dół) przez około 15 minut.
Krok 3
W garnku roztapiamy masło, następnie dodajemy do niego cukier i całość zagotowujemy.
Krok 4
Do gotującej się masy dodajemy sypką galaretkę i śmietanę. Gotujemy całość przez 2 minuty, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5
Zimną glazurą wylewamy na upieczony i wystudzony spód mazurka. Dekorujemy według upodobań. Odstawiamy do lodówki, aby glazura dobrze zastygła.
Smacznego 😉