Pomarańczowo – miętowa herbata mrożona

Składniki – porcja na 1 litr:

DSC_7562

  • 6 torebek czarnej herbaty,
  • 3 szklanki wody,
  • garść świeżej mięty,
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 4 łyżki miodu,
  • kostki lodu do uzupełnienia.

Krok 1

DSC_7567

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy miętę (kilka listków zostawiamy do dzbanka) i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy herbatę i przykrywamy na 10 minut, żeby się zaparzyła.

Krok 2

DSC_7571

Wyjmujemy miętę i herbatę z garnka. Słodzimy napar miodem. Zostawiamy do wystudzenia.

Krok 3

DSC_7573

Do dzbanka wlewamy sok z pomarańczy i cytryny, dodajemy napar z mięty i herbaty. Na koniec uzupełniamy kostkami lodu i dodajemy kilka listków świeżej mięty.

Smacznego 😉

DSC_7577

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *