Pieczony udziec z indyka z warzywami

Składniki – porcja dla dwóch osób:

  • Udziec z indyka około 0,5 kg,
  • 1 papryka,
  • 2 – 3 cebule,
  • 1 główka czosnku,
  • 5 -6 ziemniaków,
  • zioła : tymianek, rozmaryn, majeranek,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka masła,
  • 4 łyżki oleju.

Krok 1

Kroimy warzywa na mniej więcej równe części tj. cebulę i ziemniaki na 4, paprykę na 12. Obieramy czosnek. Układamy warzywna na blaszce (lub innym naczyniu do zapiekania), posypujemy ziołami, dodajemy sól, zalewamy olejem i mieszamy.

Krok 2

Mięso myjemy i osuszamy. Odcinamy tłuszczyk i błony. Nacieramy solą, pieprzem i ziołami. Układamy w naczyniu po między warzywami. Na wierzch nakładamy małe kawałki masła.

Krok 3

Pieczemy 30 minut w 170 stopniach (termoobieg).

Krok 4

Po 30 minutach trzeba przemieszać warzywa. Nakrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Zwiększamy temperaturę na 190 stopni (termoobieg) i pieczemy jeszcze 40 minut.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *