Składniki – porcja dla czterech osób:
- 250 g śmietany 30%,
- 0,5 kg truskawek,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/3 szklanki wrzątku,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- kolorowa posypka,
- bita śmietana,
- kilka truskawek do dekoracji.
Krok 1
Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki z cukrem pudrem bendujemy na gładką masę. Do musu truskawkowego dodajemy przestudzoną żelatynę.
Krok 2
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę, następnie łączymy z musem truskawkowym. Tak przygotowaną piankę przelewamy do szklanek i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 3
Gdy pianka stężeje dekorujemy ją bitą śmietaną i kolorową posypką.
Smacznego 😉
Super się prezentują! Idealne na jakieś przyjęcie dla dzieci 🙂