Pianka truskawkowa

      1 komentarz do Pianka truskawkowa
Składniki – porcja dla czterech osób:
DSC_7497
  • 250 g śmietany 30%,
  • 0,5 kg truskawek,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/3 szklanki wrzątku,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • kolorowa posypka,
  • bita śmietana,
  • kilka truskawek do dekoracji.

Krok 1

DSC_7499

Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki z cukrem pudrem bendujemy na gładką masę. Do musu truskawkowego dodajemy przestudzoną żelatynę.

Krok 2

DSC_7500

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę, następnie łączymy z musem truskawkowym. Tak przygotowaną piankę przelewamy do szklanek i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Krok 3

DSC_7507

Gdy pianka stężeje dekorujemy ją bitą śmietaną i kolorową posypką.

Smacznego 😉

 

One thought on “Pianka truskawkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *