Pasteryzowanie słoików + film

      3 komentarze do Pasteryzowanie słoików + film

DSC_0044

Po co pasteryzować słoiki?

Pasteryzowanie ma na celu zniszczenie wszelkich drobnoustrojów, drożdży i bakterii. Pasteryzowanie to nic innego jak ogrzewanie produktów do określonej temperatury, aby się nie psuły.

Jak pasteryzować słoiki?

W domowych warunkach podgrzewamy słoiki do temperatury powyżej 60 stopni, ale niższej niż 100 stopni. Można to robić na 2 sposoby – w piekarniku „na sucho” –  jest to metoda łatwiejsza, lub tradycyjnie „na mokro” – gdzie dużo przy tym zabawy i można się poparzyć.

DSC_0050

Pasteryzacja „na sucho” w piekarniku:

1. Do zimnego piekarnika, na blachę wkładamy czyste i suche słoiki, nastawiamy temperaturę 100 stopni (góra, dół) i po jej osiągnięciu wypiekamy słoiki przez pół godziny,
2. Przygotowujemy przetwory według przepisu, jeszcze gorące przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, nakładamy zakrętki, lekko je zakręcamy,
3. Słoiki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika,
4. Pasteryzujemy przetwory przez 60 minut (lub tyle, ile podaje przepis),
5.  Po zakończeniu pasteryzowania wyjmujemy słoiki, dokręcamy zakrętki i odstawiamy „do góry nogami” do wystygnięcia.

Pasteryzacja „na mokro” w garnku:

1. Przygotowujemy przetwory według przepisu, przekładamy je do czystych, wyparzonych słoików, nakładamy zakrętki lekko je zakręcamy,
2. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką,
3. Do garnka wstawiamy słoiki z przetworami, tak by została między nimi przerwy około 2 cm,
4. Do garnka wlewamy zimną wodą do 3/4 wysokości słoików,
5. Przykrywamy garnek i zaczynamy go podgrzewać,
6. Od momentu zagotowania wody utrzymujemy w stanie delikatnego wrzenia przez 20-30 minut (lub tyle, ile zaleca przepis).
7. Po zakończeniu pasteryzowania wyjmujemy słoiki, dokręcamy zakrętki i odstawiamy „do góry nogami” do wystygnięcia.

Zobacz film jak pasteryzować przetwory metodą „na sucho” w piekarniku i przekonaj się jakie to łatwe! 🙂

 

 

3 thoughts on “Pasteryzowanie słoików + film

  1. Pingback: Dżem truskawkowy | Jilian Prażynka

  2. Pingback: Truskawki w żelu | Jilian Prażynka

  3. Pingback: Olej z chili | Jilian Prażynka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *