Papryka faszerowana

      Brak komentarzy do Papryka faszerowana

Składniki – porcję dla czterech osób:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 6 papryk,
  • 1/2 torebki ugotowanego ryżu,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 kulki sera mozzarella,
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka,
  • olej do smażenia.

Krok 1

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy cebula się zeszkli na patelnię wrzucamy mięso mielone, całość doprawiamy i smażymy.

Krok 2

Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, gdy odparujemy sos dodajemy czosnek pokrojony w drobna kostkę.

Krok 3

Paprykę myjemy, kroimy na pół wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne.

Krok 4

Mięso łączymy w misce z ryżem, wypełniamy nim każdą połówkę papryki i wstawiam do nagrzanego 180 st. piekarnika (termoobieg) . Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie na wierzch układamy ser mozzarella pokrojony w kostkę i pieczemy jeszcze 10 minut.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *