Olej z chili

      3 komentarze do Olej z chili

Składniki – porcja na 0,5 l:

DSC_9305

  • 2 szklanki dowolnego oleju (nie aromatyzowany),
  • 1/2 szklanki świeżych papryczek,

Krok 1 

DSC_9306

Papryczki myjemy i kroimy w plasterki (kroimy koniecznie w rękawiczkach!).

Krok 2

DSC_9310

Pokrojone papryczki przekładamy do słoja, zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na 2 tygodnie. Raz dziennie potrząsamy słojem.

Krok 3

DSC_9374

Po 2 tygodniach olej przecedzamy, a następnie przelewamy do wygotowanej lub wyprażonej w piekarniku butelki.

Smacznego 😉

DSC_9375

Pozostałe papryczki można wykorzystać do przyprawiania potraw.

3 thoughts on “Olej z chili

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *