Ogórki w musztardzie

      Brak komentarzy do Ogórki w musztardzie

Składniki – porcja na 6 słoików 0,5 l:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 5 łyżeczek musztardy,
  • 12 liści laurowych,
  • 18 kulek pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka gorczycy.

Krok 1

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, następnie dodajemy ocet. Do wyłączonej wody z octem dodajemy sól i cukier, całość mieszamy do rozpuszczenia. Zalewę odstawiamy na bok do przestygnięcia.

Krok 2

Ogórki dokładnie myjemy, następnie kroimy wzdłuż na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości ogórka. Następnie wkładamy je do wyprażonych słoików.

Krok 3

Do każdego słoika wkładamy po 2 listki ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu czarnego i dwie szczypty gorczycy.

Krok 4

Do przestudzonej zalewy dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy.

Krok 5

Do słoików z ogórkami wlewamy zalewę tak by zakryć ogórki.

Krok 6

Zakręcamy dokładnie słoiki i pasteryzujemy 15 minut.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *