Ogórki małosolne

      1 komentarz do Ogórki małosolne

Składniki – porcja na słoik 4,25 l :

DSC_9806

  • 1,5 kg ogórków gruntowych,
  • 2 l przegotowanej ciepłej wody,
  • 2 łyżki soli,
  • zestaw do kiszenia (liście i korzeń chrzanu, koper z kwiatostanami, czosnek).

Krok 1

DSC_9813

W przegotowanej, gorącej wodzie rozpuszczamy sól. Ogórki moczymy około 20 minut w zimnej wodzie, a następnie bardzo dokładnie je myjemy.

Krok 2

DSC_9817

Dno słoja wykładamy koprem, dodajemy kilka ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu. Układamy warstwę ogórków, następnie przekładamy ją warstwą kopru, czosnku i liścia chrzanu i tak na przemian.

Krok 3

DSC_9820

Całość dociskamy ręką, zalewamy ciepłą wodą z solą tak by ogórki były całkowicie zanurzone. Odstawiamy na 3 – 4 dni.

Smacznego 😉

One thought on “Ogórki małosolne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *