Nalewka z pigwy

      Brak komentarzy do Nalewka z pigwy

Składniki – porcja na 2 l nalewki:

  • 2 kg pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 0,5 l zimnej przegotowanej wody.

Krok 1

Pigwę myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Pokrojone owoce przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na miesiąc. Potrząsamy słojem raz dziennie.

Krok 2

Po miesiącu owoce wraz z syropem zalewamy spirytusem i wodą, mieszamy i odstawiamy na kolejny miesiąc.

Krok 3

Przecedzamy owoce, nalewkę przelewamy do butelek.

Smacznego 😉

Ważne: Warto by pigwa po zerwaniu z drzewa poleżała kilka dni w domu i nabrała żółtej barwy.  Przed obróbką owoców należy je bardzo dokładnie umyć tak by zetrzeć ze skórki filcową powłokę, która pozostawiona nadaje nieprzyjemny posmak.

Uwaga: Nalewkę najlepiej robić w szklanym słoiku, który wcześniej wyprażymy w piekarniku lub zdezynfekujemy specjalnym środkiem np. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *