Składniki – porcja na 2 l nalewki:
- 2 kg pigwy,
- 1 kg cukru,
- 0,5 l spirytusu,
- 0,5 l zimnej przegotowanej wody.
Krok 1
Pigwę myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Pokrojone owoce przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na miesiąc. Potrząsamy słojem raz dziennie.
Krok 2
Po miesiącu owoce wraz z syropem zalewamy spirytusem i wodą, mieszamy i odstawiamy na kolejny miesiąc.
Krok 3
Przecedzamy owoce, nalewkę przelewamy do butelek.
Smacznego 😉
Ważne: Warto by pigwa po zerwaniu z drzewa poleżała kilka dni w domu i nabrała żółtej barwy. Przed obróbką owoców należy je bardzo dokładnie umyć tak by zetrzeć ze skórki filcową powłokę, która pozostawiona nadaje nieprzyjemny posmak.
Uwaga: Nalewkę najlepiej robić w szklanym słoiku, który wcześniej wyprażymy w piekarniku lub zdezynfekujemy specjalnym środkiem np.
To nalewka z urozmiceniem, napewno dobra, pozdrawiam