Składniki – porcja na 1 l nalewki:
- 1 kg ciemnych winogron,
- 700 ml spirytusu,
- 300 ml przegotowanej wystudzonej wody,
- 0,5 kg cukru.
Krok 1
Umyte i posortowane owoce przekładamy do słoja delikatnie je rozgniatając. Spirytus mieszamy z wodą i zalewamy tym owoce. Słój zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciepłym miejscu.
Krok 2
Nalewkę zlewamy do butelek lub innego słoja, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na miesiąc. Codziennie mieszamy słojem, żeby cukier się rozpuścił.
Krok 3
Odcedzamy owoce, sok łączymy z wcześniej zlanym płynem i dokładnie mieszamy.
Krok 4
Rozlewamy nalewkę do butelek i odstawiamy do chłodnego i ciemnego miejsca na 3 miesiące.
Smacznego 😉
Moja mama i brat robią pyszne nalewki, ale najbardziej smakują mi te z pigwy. A masz jakiś przepis na pigwe? Pozdrawiam 🙂
Nalewki z winogron jeszcze nie robiłam, ale prezentuje się pysznie, mniam 🙂
A filtrowanie; nie ma nic gorszego, jak mętna nalewka albo na bimbrze, fe>
Pisząc o filtrowaniu masz na myśli przepuszczenie nalewki przez gazę? Nie wyszła mętna, no chyba, że to wyjdzie z czasem ( mam nadzieję, że nie 🙂 )