Nalewka winogronowa

      4 komentarze do Nalewka winogronowa

Składniki – porcja na 1 l nalewki:

DSC_9261

  • 1 kg ciemnych winogron,
  • 700 ml spirytusu,
  • 300 ml przegotowanej wystudzonej wody,
  • 0,5 kg cukru.

Krok 1

DSC_9263

Umyte i posortowane owoce przekładamy do słoja delikatnie je rozgniatając. Spirytus mieszamy z wodą i zalewamy tym owoce. Słój zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciepłym miejscu.

Krok 2

DSC_9547

Nalewkę zlewamy do butelek lub innego słoja, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na miesiąc. Codziennie mieszamy słojem, żeby cukier się rozpuścił.

Krok 3

DSC_9545

Odcedzamy owoce, sok łączymy z wcześniej zlanym płynem i dokładnie mieszamy.

Krok 4

DSC_9648

Rozlewamy nalewkę do butelek i odstawiamy do chłodnego i ciemnego miejsca na 3 miesiące.

Smacznego 😉

DSC_9649

 

4 thoughts on “Nalewka winogronowa

    1. Jilian Prażynka Post author

      Pisząc o filtrowaniu masz na myśli przepuszczenie nalewki przez gazę? Nie wyszła mętna, no chyba, że to wyjdzie z czasem ( mam nadzieję, że nie 🙂 )

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *