Nalewka truskawkowa

      6 komentarzy do Nalewka truskawkowa

Składniki – porcja na 2 l nalewki :
DSC_7531

  • 2 kg truskawek,
  • 1/2 kg cukru,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 0,5 litra zimnej przegotowanej wody.

Krok 1

DSC_7534

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Przekładamy truskawki do słoja (4,25 litra) i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni do tygodnia maksymalnie w chłodne miejsce, aby truskawki puściły sok.

Krok 2

DSC_7540

Gdy truskawki puszczą sok dodajemy spirytus i wodę. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące.

Krok 3 

DSC_9229

Po 2 miesiącach przecedzamy truskawki i przelewamy nalewkę do butelek.

Smacznego 😉

Uwaga: Nalewkę najlepiej robić w szklanym słoiku słoiku, który wcześniej wyprażymy w piekarniku lub zdezynfekujemy specjalnym środkiem np. 

6 thoughts on “Nalewka truskawkowa

    1. Jilian Prażynka Post author

      W jakim naczyniu masz te truskawki? Czy naczynie jest szczelne? Czy było dokładnie zdezynfekowane przed włożeniem truskawek?

      Reply
  1. beata

    Truskawki po czterech dniach sfermentowaly pomimo że były w chłodnym miejscu. Dodać spirytus czy raczej wyrzucić wszystko

    Reply
    1. Jilian Prażynka Post author

      Być może słoik miał nieszczelną nakrętkę lub był nie odpowiednio zdezynfekowany. O ile nie zrobił się ocet z tych truskawek to możesz je zalać spirytusem i nalewka powinna wyjść.
      Ja do dezynfekcji słoików używam specjalnego środka:
      http://winoiser.com/media/catalog/product/cache/2/thumbnail/700×875/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/d/i/disinfectant.jpg

      lub po prostu wcześniej wyprażam słoiki w piekarniku
      http://www.cosbymzjadla.pl/pasteryzowanie-sloikow/

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *