Nalewka śliwkowa

      Brak komentarzy do Nalewka śliwkowa

Składniki – porcja na 2 l nalewki:

  • 2 kg śliwek węgierek,
  • 1 kg cukru,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 0,5 litra zimnej przegotowanej wody.

Krok 1

Śliwki myjemy i usuwamy pestki, przekładamy do słoja (4,25 litra) i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni do tygodnia maksymalnie w chłodne miejsce, aby owoce puściły sok,a cukier się rozpuścił. Raz dziennie wstrząsamy słojem, żeby zawartość się wymieszała.

Krok 2

 

Gdy śliwki puszczą sok dodajemy spirytus i wodę. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące.

Krok 3

Po 2 miesiącach przecedzamy i przelewamy nalewkę do butelek.

Smacznego 😉

Uwaga: Nalewkę najlepiej robić w szklanym słoiku, który wcześniej wyprażymy w piekarniku lub zdezynfekujemy specjalnym środkiem np.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *