Nalewka orzechowa

      4 komentarze do Nalewka orzechowa

Składniki – porcja na 1 litr nalewki:DSC_7584

  • 1,5 kg zielonych, niedojrzałych orzechów włoskich  (zbieranych od końca czerwca do końca lipca),
  • 0,5 litra spirytusu,
  • 0,5 litra zimnej przegotowanej wody,
  • 1 kg cukru.

Krok 1

DSC_7585

Kroimy orzechy (koniecznie w rękawiczkach!) na ćwiartki i przekładamy do słoja.

Krok 2

DSC_7589

Orzechy zasypujemy cukrem, całość dokładnie wstrząsamy. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 miesiące, żeby orzechy puściły soki.
Po tym czasie zlewamy powstały sok, a owoce zalewamy spirytusem i odstawiamy na kolejne 3 miesiące.

Krok 3

DSC_9285

Odsączamy orzechy od alkoholu, nalewkę rozrabiamy z wodą i dodajemy sok. Całość mieszamy, a następnie rozlewamy do butelek. Odstawiamy na 2 – 3 miesiące.

Smacznego 😉

Ważne: 

  • Orzechy zbieramy od końca czerwca do końca lipca – wtedy najlepiej kroi się je nożem.
  • Do krojenia orzechów obowiązkowo użyj rękawiczek – barwią dłonie.

4 thoughts on “Nalewka orzechowa

  1. Nalewkarz

    Orzechówka to jeden z moich ulubionych specyfików : ) Sam najpierw zalewam je wódką i spirytusem, odstawiam, a potem odsączone orzechy zasypuję cukrem albo zalewam miodem. Można dodać też przyprawy, np. cynamon, gałkę muszkatołową albo goździki. Oczywiście każdy amator nalewek ma swoje własne metody i receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie. A orzechówka ponoć jest dobra na niestrawność i problemy żołądkowe, choć lepiej kosztować ją w będąc w dobrej formie : ) PS: Polecam też nalewkę z dojrzałych orzechów – znakomite są zwłaszcza nasączone alkoholem orzechy

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *