Naleśniki meksykańskie

      Brak komentarzy do Naleśniki meksykańskie

Składniki – porcja dla dwóch osób:

ciasto

DSC_6612-002

  • 1 szklanka mleka
  • 5-6 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia

farsz

DSC_6614-002

  • 450 gram mięsa mielonego z indyka
  •  łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina papryki peperoncini
  • łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1/2 opakowania przecieru pomidorowego

sos

DSC_6632-001

  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania przecieru pomidorowego
  • ostra papryka, sól, pieprz

Krok 1

DSC_6616-002

Składniki na ciasto miksujemy na jednolitą masę. Rozgrzewamy olej na patelni, taki olej wlewamy  do ciasta, mieszamy i smażymy naleśniki

Krok 2

DSC_6617-002

Mięso podsmażamy na patelni, doprawiamy. Dodajemy przepłukaną wodą fasolę, kukurydzę oraz przecier pomidorowy, smażymy do momentu odparowania przecieru pomidorowego

Krok 3

DSC_6621-002

Na koniec do farszu dodajemy na wyłączonym ogniu posiekany czosnek

Krok 4

DSC_6634-001

Kroimy w kostkę: paprykę, cebulę, pomidory. W garnku rozgrzewamy przecier dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy do momentu, aż papryka zmięknie. Pod koniec doprawiamy i dodajemy posiekany czosnek

Krok 5

DSC_6623-002

Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy, całość polewamy sosem.

Krok 6

DSC_6636-001

Możemy wcinać ze smakiem 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *