Składniki porcja na 6 muffinów:
- 1/2 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 2/3 szklanki mąki,
- 6 pieczarek,
- 1 opakowanie serka śmietankowego,
- sól, pieprz, czerwona papryka.
Krok 1
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar soku. Do masy dodajemy jajko, przyprawy i mąkę. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2
Do formy na muffiny wkładamy papierowe osłonki na muffiny. Napełniamy je masą ziemniaczaną – 1 łyżka masy na jedną muffinkę. Masę w foremce układamy tak by powstał kształt miseczki.
Krok 3
Do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni (termoobieg) wstawiamy formę na 10 minut.
Krok 4
Na patelni smażymy pokrojone pieczarki. Wyjmujemy z piekarnika formę z ziemniakami i napełniamy każde wgłębienie pieczarkami. Na wierzchach babeczek rozprowadzamy jeszcze odrobinę startych ziemniaków.
Krok 5
Wstawiamy całość do piekarnika na jeszcze 15 min, aż babeczki się zapieką i zarumienią.
Krok 6
Gotowe babeczki dekorujemy serkiem śmietankowym i posypujemy papryką
Smacznego 😉