Muffiny na prima aprilis

      Brak komentarzy do Muffiny na prima aprilis

Składniki porcja na 6 muffinów:

  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 6 pieczarek,
  • 1 opakowanie serka śmietankowego,
  • sól, pieprz, czerwona papryka.

Krok 1

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar soku. Do masy dodajemy jajko, przyprawy i mąkę. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 2

Do formy na muffiny wkładamy papierowe osłonki na muffiny. Napełniamy je masą ziemniaczaną – 1 łyżka masy na jedną muffinkę. Masę w foremce układamy tak by powstał kształt miseczki.

Krok 3

Do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni (termoobieg) wstawiamy formę na 10 minut.

Krok 4

Na patelni smażymy pokrojone pieczarki. Wyjmujemy z piekarnika formę z ziemniakami i napełniamy każde wgłębienie pieczarkami. Na wierzchach babeczek rozprowadzamy jeszcze odrobinę startych ziemniaków.

Krok 5

Wstawiamy całość do piekarnika na jeszcze 15 min, aż babeczki się zapieką i zarumienią.

Krok 6

Gotowe babeczki dekorujemy serkiem śmietankowym i posypujemy papryką

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *