Mini calzone z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki – porcja dla czterech osób:

Ciasto:

dsc_9581

  • 30 gram drożdży,
  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • 1 kg mąki,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • 1 jajko.

Przepis na ciasto jest dokładnie taki sam jak przepis na ciasto na pizzę 🙂

Nadzienie:

DSC_9582

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 gram startego sera żółtego,
  • 100 gram koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, bazylia i oregano.

Krok 1

DSC_9605

Do 2/3 szklanki ciepłej wody wkładamy drożdże dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.

Krok 2

DSC_9588

Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dolewamy pozostałą ilość ciepłej wody , olej i rozczyn z drożdży, całość zagniatamy i odstawiamy na 30 minut przykrywając ściereczką.

Krok 3

DSC_9587

Pieczarki i cebulę kroimy w pół talarki, siekamy czosnek.

Krok 4

DSC_9590

Pieczarki, cebulę i mięso mielone po kolei podsmażamy na patelni. Dodajemy koncentrat i przyprawy, całość chwilę smażymy do momentu odparowania wody. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i ser.

Krok 5

DSC_9596

Jeszcze raz zagniatamy ciasto, aby je odgazować. Dzielimy je na 6 części. Rozwałkowujemy każdą część ciasta na grubość około 0,5 cm i wycinamy koła miseczką o średnicy 15 cm.

Krok 6

DSC_9594

Na ciasto nakładamy farsz i sklejamy pieroga.

Krok 7

DSC_9597

Układamy pierogi na blaszce posmarowanej tłuszczem. Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra, dół) przez 20 minut.

Smacznego 🙂

DSC_9601

 

Można podawać z sosem pomidorowym.

5 thoughts on “Mini calzone z mięsem mielonym i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *