Składniki – porcja dla dwóch osób:
- 4 gniazdka makaronu tagliatelle,
- 100 gram wędzonego łososia,
- łyżka masła,
- 1/2 cukinii,
- 2 marchewki,
- 180 gram jogurtu greckiego,
- sól.
Krok 1
Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.
Krok 2
Marchewkę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w półtalarki .
Krok 3
Na rozpuszczone masło wrzucamy marchew i dusimy chwilę pod przykryciem. Gdy marchewka trochę zmięknie dodajemy cukinię. Delikatnie solimy i przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty. Często mieszamy.
Krok 4
Łososia kroimy w paski i dodajemy do warzyw często mieszając. Łosoś jest gotowy gdy zmieni kolor na jasny. Jogurt grecki hartujemy 2 łyżkami warzyw z patelni, dodajemy do całości i dusimy jeszcze 1-2 minuty.
Krok 5
Układamy makaron na talerzu i nakładamy na niego sos.
Smacznego 😉