Makaron tagliatelle w sosie z wędzonym łososiem i warzywami

Składniki – porcja dla dwóch osób:

  • 4 gniazdka makaronu tagliatelle,
  •  100 gram wędzonego łososia,
  •  łyżka  masła,
  • 1/2 cukinii,
  • 2 marchewki,
  • 180 gram jogurtu greckiego,
  • sól.

Krok 1

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.

Krok 2

Marchewkę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w półtalarki .

Krok 3

Na rozpuszczone masło wrzucamy marchew i dusimy chwilę pod przykryciem. Gdy marchewka trochę zmięknie dodajemy cukinię. Delikatnie solimy i przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty. Często mieszamy.

Krok 4 

Łososia kroimy w paski i dodajemy do warzyw często mieszając. Łosoś jest gotowy gdy zmieni kolor na jasny. Jogurt grecki hartujemy 2 łyżkami warzyw z patelni, dodajemy do całości i dusimy jeszcze 1-2 minuty.

Krok 5

Układamy makaron na talerzu i nakładamy na niego sos.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *