Lion – ciasto bez pieczenia

      3 komentarze do Lion – ciasto bez pieczenia


Składniki – porcja na blachę 25×25 :

DSC_7474
Spód:

  • 400 gram herbatników,
  • 400 gram masy krówkowej,

Masa serowa:

  • 750 gram serka mascarpone,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 duże batony „Lion”.

Śmietanka:

  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki wrzątku,
  • 1 baton „Lion”.

Krok 1

DSC_7475

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim warstwę herbatników. Smarujemy ciepłą masą krówkową, następnie przykrywamy drugą warstwą ciastek. Odstawiamy do lodówki.

Krok 2

DSC_7476


Siekamy 3 duże batony. 150 ml śmietanki ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie, stale miksując powoli dodajemy serek mascarpone do ubitej śmietanki. Dorzucamy posiekane batony, całość mieszamy.

Krok 3

DSC_7478

Masę układamy na pierwszej warstwie ciasta,  przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do lodówki.

Krok 4

DSC_7479

Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy żelatynę do śmietanki powoli, cały czas miksując. Przygotowaną śmietaną smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy posiekanymi batonami. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

Smacznego 😉

3 thoughts on “Lion – ciasto bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *