Składniki – porcja na blachę 25×25 :
Spód:
- 400 gram herbatników,
- 400 gram masy krówkowej,
Masa serowa:
- 750 gram serka mascarpone,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 3 duże batony „Lion”.
Śmietanka:
- 150 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 1/4 szklanki wrzątku,
- 1 baton „Lion”.
Krok 1
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim warstwę herbatników. Smarujemy ciepłą masą krówkową, następnie przykrywamy drugą warstwą ciastek. Odstawiamy do lodówki.
Krok 2
Siekamy 3 duże batony. 150 ml śmietanki ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie, stale miksując powoli dodajemy serek mascarpone do ubitej śmietanki. Dorzucamy posiekane batony, całość mieszamy.
Krok 3
Masę układamy na pierwszej warstwie ciasta, przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do lodówki.
Krok 4
Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy żelatynę do śmietanki powoli, cały czas miksując. Przygotowaną śmietaną smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy posiekanymi batonami. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
Smacznego 😉
Ciasto bardzo dobre i łatwo się robi 🙂
W ilu ml wody rozpuścić żelatynę ?
1/4 szklanki wrzatku. Standardowa szklanka ma 250 ml,wiec to będzie jakieś 63ml. 🙂