Krokiety z kurczakiem, cukinią i kukurydzą

Składniki – porcja dla dwóch osób:

ciasto

DSC_6612-002

  • 1 szklanka mleka
  • 5-6 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia

 

farsz

DSC_6639

  • pierś z kurczaka
  • cukinia 1 sztuka
  • kukurydza konserwowa 1/2 opakowania
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

panierka

DSC_6641

  • jajka 1 sztuka
  • bułka tarta

Krok 1

DSC_6622-002

Składniki na ciasto przekładamy do miseczki i wszystkie razem miksujemy. Rozgrzewamy olej na patelni, który następnie wlewamy  do ciasta, mieszamy i smażymy naleśniki

Krok 2

DSC_6643

Pierś z kurczaka i cukinię kroimy w kostkę.

Krok 3

DSC_6649

Na oleju podsmażamy najpierw pierś z kurczaka, potem dodajemy cukinię, a pod koniec smażenia kukurydzę, czekamy aż woda odparuje i doprawiamy pieprzem, solą i ziołami.

Krok 4

DSC_6652

Na ostudzone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy je tworząc krokiety.

Krok 5

DSC_6654

Każdego krokieta obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.

Krok 6

DSC_6656

Smażymy krokiety na oleju na złoty kolor.

 

DSC_6657

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *