Krem z zielonych szparagów

      1 komentarz do Krem z zielonych szparagów

Składniki – porcja dla dwóch osób:

DSC_7225

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 2 – 3 szklanki bulionu,
  • sól, pieprz, tymianek,
  • 30 gram sera parmigiano reggiano

>zielone szparagi info<

Krok 1 

DSC_7226

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, odcinamy główki i odkładamy je na bok. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.

Krok 2

DSC_7230

Cebulę szklimy na łyżce masła, następnie dorzucamy czosnek i razem podsmażamy.

Krok 3

DSC_7227

W garnku z bulionem podgotowujemy główki szparagów, tak by się nie rozpadły – będą nam potrzebne do dekoracji.

Krok 4 

DSC_7232

Do cebuli dodajemy pokrojone na mniejsze części szparagi i całość podsmażamy przez chwilę. Z bulionu odcedzamy główki szparagów i odkładamy na bok. Do bulionu przekładamy zawartość patelni. Gotujemy około 15 minut, aż szparagi zmiękną.

Krok 5

DSC_7233

Zupę miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dekorujemy główkami oraz startym serem parmigiano reggiano.

Smacznego 😉

DSC_7235

One thought on “Krem z zielonych szparagów

  1. Pingback: Zielone szparagi | Jilian Prażynka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *