Składniki – porcja dla dwóch osób:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- 2 – 3 szklanki bulionu,
- sól, pieprz, tymianek,
- 30 gram sera parmigiano reggiano
Krok 1
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, odcinamy główki i odkładamy je na bok. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
Krok 2
Cebulę szklimy na łyżce masła, następnie dorzucamy czosnek i razem podsmażamy.
Krok 3
W garnku z bulionem podgotowujemy główki szparagów, tak by się nie rozpadły – będą nam potrzebne do dekoracji.
Krok 4
Do cebuli dodajemy pokrojone na mniejsze części szparagi i całość podsmażamy przez chwilę. Z bulionu odcedzamy główki szparagów i odkładamy na bok. Do bulionu przekładamy zawartość patelni. Gotujemy około 15 minut, aż szparagi zmiękną.
Krok 5
Zupę miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dekorujemy główkami oraz startym serem parmigiano reggiano.
Smacznego 😉
Pingback: Zielone szparagi | Jilian Prażynka