Indyk w sosie Bombay Masala z makaronem

Składniki – porcja dla dwóch osób:

DSC_7973

  • 1/2 cukinii,
  • 5 – 7 pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1/2 opakowania mieszanki przypraw do kuchni indyjskiej Bombay Masala (gałka muszkatołowa, kolendra, kardamon, imbir),
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka mąki,
  • 150 ml wody przegotowanej,
  • 6 gniazdek makaronu tagliatelle,
  • 400 g piersi z indyka.

Krok 1

DSC_7976

Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Cebulę, cukinię i indyka kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki, siekamy czosnek.

Krok 2

DSC_7978

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę na złoty kolor, następnie dodajemy do niej indyka i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy często mieszając, aż indyk zmieni kolor.

Krok 3

DSC_7980

Na patelnię dorzucamy cukinię i pieczarki, smażymy całość 3-4 minuty, cały czas mieszając. Po tym czasie dolewamy 100 ml wody, dodajemy mieszankę przypraw do kuchni indyjskiej i dusimy pod przykryciem przez 5 minut na dużym ogniu.

Krok 4

DSC_7982

W szklance mieszamy łyżkę mąki z zimną wodą. Dodajemy do mięsa, aby zagęścić sos. Doprowadzamy sos do wrzenia.

Krok 5

DSC_7984

Ta talerzu układamy makaron i polewamy go sosem.

Smacznego 😉

 

2 thoughts on “Indyk w sosie Bombay Masala z makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *