Gołąbki z piekarnika

      Brak komentarzy do Gołąbki z piekarnika

Składniki – porcja na około 30 gołąbków:

  • kapusta około 2 kg,
  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 1 torebka ryżu,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 jajka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

sos

  • 400 gram pomidorów krojonych lub przecieru,
  • 500 ml bulionu,
  • 1/3 szklanki wody.
  • 1 łyżeczka mąki,
  • sól,pieprz.

Krok 1

dsc_0511

Z kapusty za pomocą  noża wykrawamy głąb. Do dużego garnka wlewamy wrzątek i dodajemy sól, a następnie wkładamy kapustę. W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddzielamy wierzchnie liście z kapusty. Podgotowane liście układamy na talerzu. Nie wylewamy wody, w której gotujemy kapustę – będzie nam potrzebna do zapiekania gołąbków.

Krok 2

dsc_0517

Gotujemy ryż al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, siekamy drobno czosnek. Dodajemy do mięsa podsmażona cebulę, czosnek, jajka, ryż. Całość łączymy i doprawiamy.

Krok 3

dsc_0518

Z liści odkrawamy twardą część, następnie nakładamy porcję nadzienia i zwijając brzeg liścia do środka zawijamy gołąbki.

Krok 4

dsc_0520

Na wyłożonej folią blaszce układamy gołąbki, zalewamy wodą po kapuście i przykrywamy kolejną warstwą folii aluminiowej.

Krok 5

Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 2 – 2,5 godziny.

Krok 6

Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku. W szklance rozrabiamy wodę z mąką i dodajemy do sosu. Sos doprowadzamy do wrzenia.

Krok 7

Gołąbki podajemy polane sosem.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *