Składniki – porcja na około 30 gołąbków:
- kapusta około 2 kg,
- 1 kg mięsa mielonego,
- 1 torebka ryżu,
- 2 średnie cebule,
- 2 jajka,
- 4 ząbki czosnku,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
sos
- 400 gram pomidorów krojonych lub przecieru,
- 500 ml bulionu,
- 1/3 szklanki wody.
- 1 łyżeczka mąki,
- sól,pieprz.
Krok 1
Z kapusty za pomocą noża wykrawamy głąb. Do dużego garnka wlewamy wrzątek i dodajemy sól, a następnie wkładamy kapustę. W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddzielamy wierzchnie liście z kapusty. Podgotowane liście układamy na talerzu. Nie wylewamy wody, w której gotujemy kapustę – będzie nam potrzebna do zapiekania gołąbków.
Krok 2
Gotujemy ryż al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, siekamy drobno czosnek. Dodajemy do mięsa podsmażona cebulę, czosnek, jajka, ryż. Całość łączymy i doprawiamy.
Krok 3
Z liści odkrawamy twardą część, następnie nakładamy porcję nadzienia i zwijając brzeg liścia do środka zawijamy gołąbki.
Krok 4
Na wyłożonej folią blaszce układamy gołąbki, zalewamy wodą po kapuście i przykrywamy kolejną warstwą folii aluminiowej.
Krok 5
Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 2 – 2,5 godziny.
Krok 6
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku. W szklance rozrabiamy wodę z mąką i dodajemy do sosu. Sos doprowadzamy do wrzenia.
Krok 7
Gołąbki podajemy polane sosem.
Smacznego 😉