Składniki – porcja na 10 galaretek:
- 4 ćwiartki z kurczaka,
- 3 – 4 marchewki,
- 1/2 selera,
- groszek konserwowy,
- żelatyna spożywcza,
- sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, suszona włoszczyzna.
Krok 1
Do garnka wkładamy warzywa (po za groszkiem) i mięso, a następnie zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny (od zagotowania).
Krok 2
Z wywaru wciągamy mięso i warzywa, a rosół przecedzamy.
Krok 3
Warzywa i mięso kroimy w kostkę. W salaterkach ( lub innych pojemnikach) układamy groszek konserwowy, pokrojone warzywa i mięso do 3/4 wysokości.
Krok 4
W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę wg przepisu na opakowaniu. Zalewamy pojemniczki i odstawiamy do stężenia.
Smacznego 🙂
Pyszności! 🙂
To jedyna mięsna galaretka, którą uwielbiam 🙂 Inne mięsko u mnie nie wchodzi w grę.
W moim domu galaretki były przygotowywane kiedyś bardzo często. Teraz zostały zapomniane, ale może warto odświeżyć ten przepis;)
Nie ma imprezy rodzinnej bez galaretek, jajka mi tam tylko brakuje 🙂