Galaretka drobiowa

      3 komentarze do Galaretka drobiowa

Składniki – porcja na 10 galaretek:

DSC_7067

  • 4 ćwiartki z kurczaka,
  • 3 – 4 marchewki,
  • 1/2 selera,
  • groszek konserwowy,
  • żelatyna spożywcza,
  • sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, suszona włoszczyzna.

Krok 1 

DSC_7077

Do garnka wkładamy warzywa (po za groszkiem) i mięso, a następnie zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny (od zagotowania).

Krok 2

DSC_7086

Z wywaru wciągamy mięso i warzywa, a rosół przecedzamy.

Krok 3

DSC_7087

Warzywa i mięso kroimy w kostkę. W salaterkach ( lub innych pojemnikach) układamy groszek konserwowy, pokrojone warzywa i mięso do 3/4 wysokości.

Krok 4

DSC_7089

W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę wg przepisu na opakowaniu. Zalewamy pojemniczki i odstawiamy do stężenia.

Smacznego  🙂

3 thoughts on “Galaretka drobiowa

  1. Karolina Luka

    W moim domu galaretki były przygotowywane kiedyś bardzo często. Teraz zostały zapomniane, ale może warto odświeżyć ten przepis;)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *