Dżem truskawkowy

      Brak komentarzy do Dżem truskawkowy

Składniki – porcja na 1 litr dżemu:

DSC_7485

  • 1 kg truskawek,
  • 2 szklanki cukru,
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn.

Krok 1

DSC_7488

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryn. Całość mieszamy i odstawiamy na dwie godziny.

Krok 2

DSC_7502

Gotujemy truskawki. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy moc palnika, tak by dżem delikatnie „pyrkał”. Smażymy dżem około 60 minut, w zależności od tego jaką gęstość chcemy uzyskać.

Krok 3

Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka:

Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładamy jedną łyżeczkę gorącego dżemu i pozostawiamy chwilę do wystygnięcia. Przechylamy talerzyk i jeżeli gęstość dżemu nam odpowiada to nakładamy dżem do słoików, a jeżeli nie to nadal smażymy.

Krok 4

DSC_7503

Do wyprażonych słoików nakładamy dżem, następnie wycieramy bardzo dokładnie brzeg słoika ręcznikiem papierowym i bardzo mocno zakręcamy słoik wieczkiem.

Krok 5

DSC_7504

Słoiki układamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia w ciepłym miejscu (np. w piekarniku, w którym były wyprażane słoiki).

Krok 6

Jeżeli słoiki nie „załapały”, możemy je chwilę pasteryzować w piekarniku.
>czytaj więcej o pasteryzowaniu<

Smacznego 😉

DSC_7511

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *