Składniki – porcja dla 6 osób:
- 600 gram wołowiny,
- 1 kg drobiu,
- włoszczyzna : 3 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora,
- cebula,
- pęczek natki lubczyku,
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Krok 1
Mięso dokładnie myjemy, usuwamy tłuszcz i nadmiar skóry. Zalewamy mięso 2 litrami wody, dodajemy przyprawy i gotujemy godzinę na małym ogniu. Nie zbieramy powstałej piany (szumowin) -jest to źródło białka.
Krok 2
Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule smażymy na suchej patelni lub opalamy nad gazem, tak by z zewnątrz była czarna.
Krok 3
Dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę i lubczyk do wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu.
Krok 4
Przecedzamy zupę przez sitko.
Smacznego 😉
Rosół można zamrozić – jest to doskonała baza do innych zup i sosów.