Domowy rosół

      Brak komentarzy do Domowy rosół

Składniki – porcja dla 6 osób:

dsc_0508

  • 600 gram wołowiny,
  • 1 kg drobiu,
  • włoszczyzna : 3 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora,
  • cebula,
  • pęczek natki lubczyku,
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Krok 1

dsc_0514

Mięso dokładnie myjemy, usuwamy tłuszcz i nadmiar skóry. Zalewamy mięso 2 litrami wody, dodajemy przyprawy i gotujemy godzinę na małym ogniu. Nie zbieramy powstałej piany (szumowin) -jest to źródło białka.

Krok 2

dsc_0515

Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule smażymy na suchej patelni lub opalamy nad gazem, tak by z zewnątrz była czarna.

Krok 3

dsc_0516

Dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę i lubczyk do wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu.

Krok 4

dsc_0521

Przecedzamy zupę przez sitko.

Smacznego 😉

dsc_0523

Rosół można zamrozić – jest to doskonała baza do innych zup i sosów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *