Składniki – porcja na blachę 25×25:
- 2 szklanki białek,
- 4 żółtka,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 1 szklanka oleju,
- 3 szklanki mąki,
- 0,5 kg truskawek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krok 1
Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas ubijając .
Krok 2
Do ubitych białek dodajemy wyrośnięte żółtka i delikatnie mieszamy.Następnie stopniowo dodajemy mąkę z olejem na przemian mieszając aż ciasto będzie gładkie.
Krok 3
Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i układamy truskawki. Pieczemy w piekarniku nagrzany do 170 (góra, dół) stopni przez 1h.
Krok 4
Po wystudzeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Przepis z grupy Nasze kucharzenie
https://www.facebook.com/groups/666433000132547/