Ciasto z truskawkami

      Brak komentarzy do Ciasto z truskawkami

Składniki – porcja na blachę 25×25:

DSC_7461

  • 2 szklanki białek,
  • 4 żółtka,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 3 szklanki mąki,
  • 0,5 kg truskawek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krok 1

DSC_7462
Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas ubijając .

Krok 2

DSC_7465

Do ubitych białek dodajemy wyrośnięte żółtka i delikatnie mieszamy.Następnie stopniowo dodajemy mąkę z olejem na przemian mieszając aż ciasto będzie gładkie.

Krok 3

DSC_7467

Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i układamy truskawki. Pieczemy w piekarniku nagrzany do 170 (góra, dół) stopni przez 1h.

Krok 4

DSC_7473

Po wystudzeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Przepis z grupy Nasze kucharzenie
https://www.facebook.com/groups/666433000132547/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *