Ciasto waniliowe z żurawiną

      Brak komentarzy do Ciasto waniliowe z żurawiną

Składniki – porcja na formę 25×13:

DSC_9182

  • 2 szklanki mąki pszennej + 2 dodatkowe łyżki mąki – do obsypani
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka suszonych żurawin,
  • 5 jajek,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krok 1 

DSC_9184

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puszystą pianę.

Krok 2

DSC_9193

Do masy z żółtkami dodajemy mleko, proszek do pieczenia, mąkę oraz cukier waniliowy i całość dokładnie mieszamy.

Krok 3

DSC_9190

Suszoną żurawinę obsypujemy mąką.

Krok 4

DSC_9187

Z białek ubijamy pianę na sztywno i dodajemy ją razem z żurawiną do ciasta. Całość delikatnie mieszamy.

Krok 5

DSC_9195

Do formy przelewamy ciasto. Pieczemy przez 60 – 65 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra, dół).

DSC_9197

Smacznego 😉

DSC_9212

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *