Składniki – porcja na formę 25×13:
- 2 szklanki mąki pszennej + 2 dodatkowe łyżki mąki – do obsypani
- 1/2 kostki masła,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka suszonych żurawin,
- 5 jajek,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krok 1
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puszystą pianę.
Krok 2
Do masy z żółtkami dodajemy mleko, proszek do pieczenia, mąkę oraz cukier waniliowy i całość dokładnie mieszamy.
Krok 3
Suszoną żurawinę obsypujemy mąką.
Krok 4
Z białek ubijamy pianę na sztywno i dodajemy ją razem z żurawiną do ciasta. Całość delikatnie mieszamy.
Krok 5
Do formy przelewamy ciasto. Pieczemy przez 60 – 65 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra, dół).
Smacznego 😉