Ciasto na pizzę

      1 komentarz do Ciasto na pizzę

Składniki – porcja dla 4 osób:

  • 15 gram drożdży,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1/2 kg mąki,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

>przepis na sos do pizzy<

Krok 1

DSC_9605

Do 1/3 szklanki ciepłej wody wkładamy drożdże dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.

Krok 2

DSC_9606

Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dolewamy pozostałą ilość ciepłej wody , olej i rozczyn z drożdży. Całość zagniatamy i odstawiamy na 30 minut przykrywając ściereczką.

Krok 3

DSC_9607-001

Po 30 minutach jeszcze raz zagniatamy ciasto, aby je odgazować. Wałkujemy ciasto na pożądany przez nas kształt.

Krok 4

DSC_9608-001

Ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i nakłuwamy je widelcem.

Krok 5

DSC_9609-001

Nakładamy sos, ser i ulubione składniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni (termoobieg) przez 8 – 12 minut, w zależności od grubości ciasta oraz ilości składników.

Smacznego 😉

DSC_9612

DSC_9624-002

 

One thought on “Ciasto na pizzę

  1. Pingback: Mini calzone z mięsem mielonym i pieczarkami – Jilian Prażynka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *