Składniki – porcja na około 12 naleśników:
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju.
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajka i szczyptę soli. Całość miksujemy na jednolitą masę.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy olej. Rozgrzany olej dodajemy do ciasta i mieszamy.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wlewamy nie dużą ilość ciasta. Naleśnik powinien być cienki, dobrze przygotowana masa rozleje się ładnie po całej patelni. Gdy masa jest za rzadka możemy śmiało dolać mleka.
Krok 4
Kiedy naleśnik będzie widocznie ścięty i przy przechyleniu patelni ciasto nie będzie się przelewało na boki przewracamy go na drugą stronę przy pomocy łopatki (dla osób bardziej zaawansowanych podrzucamy go wprawnym ruchem patelni).
Smacznego 😉