Ciasto na naleśniki – przepis podstawowy

Składniki – porcja na około 12 naleśników:

  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju.

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajka i szczyptę soli. Całość miksujemy na jednolitą masę.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej. Rozgrzany olej dodajemy do ciasta i mieszamy.

Krok 3

Na rozgrzaną patelnię wlewamy nie dużą ilość ciasta. Naleśnik powinien być cienki, dobrze przygotowana masa rozleje się ładnie po całej patelni. Gdy masa jest za rzadka możemy śmiało dolać mleka.

Krok 4

Kiedy naleśnik będzie widocznie ścięty i przy przechyleniu patelni ciasto nie będzie się przelewało na boki przewracamy go na drugą stronę przy pomocy łopatki (dla osób bardziej zaawansowanych podrzucamy go wprawnym ruchem patelni).

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *