Składniki – porcja na formę 25×25:
- 2 szklanki maślanki,
- 1 szklanka cukru,
- 2,5 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 łyżki kakao.
Krok 1
W jednej misce łączymy same suche składniki.
Krok 2
W drugiej misce łączymy mokre składniki.
Krok 3
Do suchych składników przelewamy masę ze składników mokrych i całość łączymy.
Krok 4
Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra, dół) przez 50 – 55 minut (do suchego patyczka).
Smacznego 🙂
Ciasto można przełożyć dowolnym dżemem i polać czekoladą na wierzchu. Dekoracje według upodobań.
Ojej, tak mi się dobrze czytało, że po ostatnim zdaniu wydałam z siebie niemy krzyk Dlaczego to już koniec?
super przepis a jakiej wielkości blaszki użyłaś?
25×25 🙂
jestem niestety zielona w robieniu ciast ;/ to będzie drugie w moim życiu ;/ mam jedynie większe blaszki, chciałam się poradzić jakie wtedy proporcje zastosować? będę baaaaardzo wdzięczna :))
Hej Nowa 🙂
Pocieszę Cię, że ja również jestem laikiem jeżeli chodzi o gotowanie i pieczenie. Jeżeli miałaś okazję przeczytać „Kilka słów o mnie” to pewnie wiesz, że dopiero się uczę, a blog to jedynie mój osobisty, internetowy zeszyt z przepisami.
Cieszę się, że Cię zainspirowałam do zrobienia czekoladowego ciasta maślankowego. Zajrzyj na http://www.domowe-wypieki.pl/przelicznik-form-do-pieczenia można tam szybko przeliczyć składniki z formy na inną formę.
Daj znać jak wyszło 🙂
Wspaniale ciasto. Szybkie, tanie I zdrowe. Dziekuje bardzo:)
Musi smakować pysznie i pewnie jest wilgotne za sprawą maślanki 🙂
Upieklam i zawiodlam sie! Ciasto słabe…. Słodkie i mało czekoladowe, bez wyrazu. To już tradycyjny murzynek lepszy.