Ciasto czekoladowe na maślance

      7 komentarzy do Ciasto czekoladowe na maślance

Składniki – porcja na formę 25×25:

DSC_9557

  • 2 szklanki maślanki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki kakao.

Krok 1

DSC_9558

W jednej misce łączymy same suche składniki.

Krok 2

DSC_9559

W drugiej misce łączymy mokre składniki.

Krok 3 

DSC_9560

Do suchych składników przelewamy masę ze składników mokrych i całość łączymy.

Krok 4

DSC_9562

Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra, dół) przez 50 – 55 minut (do suchego patyczka).

Smacznego 🙂

DSC_9568

Ciasto można przełożyć dowolnym dżemem i polać czekoladą na wierzchu. Dekoracje według upodobań.

7 thoughts on “Ciasto czekoladowe na maślance

      1. Nowa

        jestem niestety zielona w robieniu ciast ;/ to będzie drugie w moim życiu ;/ mam jedynie większe blaszki, chciałam się poradzić jakie wtedy proporcje zastosować? będę baaaaardzo wdzięczna :))

        Reply
        1. Jilian Prażynka Post author

          Hej Nowa 🙂

          Pocieszę Cię, że ja również jestem laikiem jeżeli chodzi o gotowanie i pieczenie. Jeżeli miałaś okazję przeczytać „Kilka słów o mnie” to pewnie wiesz, że dopiero się uczę, a blog to jedynie mój osobisty, internetowy zeszyt z przepisami.
          Cieszę się, że Cię zainspirowałam do zrobienia czekoladowego ciasta maślankowego. Zajrzyj na http://www.domowe-wypieki.pl/przelicznik-form-do-pieczenia można tam szybko przeliczyć składniki z formy na inną formę.

          Daj znać jak wyszło 🙂

          Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *